uitschuifbare koppelingen

Enkele, dubbele en uitschuifbare kruiskoppelingen

maart 5, 2018

by — Posted in Techniek

Kruiskoppelingen of cardannen zijn bij auto’s en in de industrie vaak gebruikte verbindingen tussen assen. Ze bieden nuttige ondersteuning bij tal van technische processen. Zo zorgen kruiskoppelingen of cardanassen ervoor dat de assen van een machine niet kunnen vastlopen. Omdat zeker in de industrie kwetsbare productieprocessen 24 uur per dag moeten doorlopen en sterk afhankelijk zijn van kruiskoppelingen van hoge kwaliteit, is het zaak om bij de juiste leverancier de beste kruiskoppelingen te kopen.

Bij een aankoop moet u een keuze maken tussen enkele, dubbele en uitschuifbare kruiskoppelingen. Per koppeling zijn verschillende kenmerken en verschillende grondstoffen waarmee ze vervaardigd worden, uiteenlopend van kunststof tot diverse metalen. De keus in deze drie types hangt onder meer af van het toerental, de hoekeigenschappen van de assen en de hoeveelheid kracht die er op wordt uitgeoefend. Uw keus voor de juiste kruiskoppelingen hangt verder vooral af van het type machine dat u heeft en de producten die u ontwikkelt. Voor een ondernemer voor veevoeders kunnen heel andere oplossingen gelden dan een onderneming in de automotive sector.

Kenmerken van de drie types kruiskoppelingen

De enkele kruiskoppeling is voor de eenvoudiger toepassingen. Het gaat hier om assen van uiterlijk 1800 min één en werkhoeken van maximaal 25 graden als ze worden aangedreven en 35 als ze met de hand worden aangestuurd.

Dubbele kruiskoppelingen of dubbel-cardanische koppelingen worden in de praktijk gebruikt voor assen die door de toepassing veel starheid bij bewegingen laten zien of een parallelle scheefheid kennen. In overleg met uw leverancier kunt u dit op maat laten maken zodat u geen problemen krijgt met afbuighoeken en andere eventuele complicaties.

Uitschuifbare kruiskoppelingen kunnen door hun uitschuifmechanisme in de meest onmogelijke posities hun werk doen. Bij toepassingen met een laag toerental dient u een model met glijlagers te kopen, voor de hogere toerentallen is er de naaldenvariant voor een optimaal resultaat.